piątek, 6 grudnia 2019

Zrazy od Szwejka


Zrazy od Szwejka




Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami.


Składniki:
·       1 kg schabu
·       ½ papryki żółtej
·       3 ogórki konserwowe
·       Mąka pszenna do panierki
·       Koncentrat pomidorowy
·       ½ szklanki śmietany 18 %
·       Olej do smażenia
·       Cebula
·       3 ząbki czosnku
·       Pieprz
·       Sól
·       Papryka ostra
·       1 łyżka mąki pszennej
·       1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.


2.  Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka.


3.  Zawijamy robiąc roladki.

4.  Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.


5.  Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

6.  Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie.

7.  Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą.

8.  Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej.



9.  Danie gotowe.




10.           Smacznego.

1 komentarz:

Drukuj

Zapiekane udka z ziemniakami