sobota, 28 grudnia 2019

Orzechowy Michałek


Orzechowy Michałek

Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków.


Blaszka 24 cm x 24 cm
Składniki:
·       1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych
·       5 opakowań po 200 ml śmietany 36 %
·       80 g żelatyny
·       ½ szklanki cukru pudru
·       3 łyżki kakao
·       3 serki homogenizowane waniliowe
·       200 g orzechów ziemnych niesolonych
·       15 cukierków Michałków
·       2 szklanki mleka
·       2 śnieżki na mleko
·       Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1.  Herbatniki moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.


2.  Następnie robimy masę kakaową.
3.  Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, kakao oraz 50 g żelatyny rozpuszczonej w niepełnej szklance wody.




4.  Orzechy kruszymy i łączmy z masą.


5.  Masę wykładamy na ciastka, chłodzimy 30 minut w lodówce.
6.  W tym czasie robimy białą masę: Śnieżki ubijamy w dwóch szklankach zimnego mleka.

7.  Dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną pozostałą ( 3 łyżki) żelatynę w połowie szklanki wody.

8.  Cukierki kruszymy i wykładamy na masę ciemną.


9.  Cukierki przykrywamy masą białą.

10.             Na koniec robimy kleksy z polewy czekoladowej.

11.             Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
12.             Ciasto gotowe.






13.             Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Orzechy to chyba ziemne. Na takie mi wyglądają na zdjęciu i z takimi zrobiłam. Ciasto super,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie jest Śnieżka a w składnikach nie ma jej wymienionej. Ile jej potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest podana prawie na samym dole - 2 śnieżki na mleko

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wielkanocny koszyczek