środa, 13 listopada 2019

Schabowe Puerto Rico


Schabowe Puerto Rico
Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką, idealne danie na święta lub niedzielny obiad
a może zaskoczymy nimi gości.


Składniki:
·       1 kg schabu
·       Bułka tarta do panierki
·       Mąka pszenna do panierki
·       2 jajka
·       Olej do smażenia
·       Pieprz
·       sól
·       cebula
·       50 dag pieczarek
·       3 ogórki konserwowe
·       Puszka kukurydzy
·       Przecier pomidorowy
·       1 łyżeczka tabasco
·       Szczypta chili
·       ½ łyżeczki octu jabłkowego
·       1 łyżka mąki ziemniaczanej
·       20 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej.





2.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

3.  Po usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4.  Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

5.  Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę oraz ogórki, doprawiamy pieprzem oraz solą.



6.  Kukurydze odlewamy z zalewy i łączymy z warzywami.

7.  Na koniec dodajemy przecier, tabasco, chili i zaprawkę z mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody.



8.  Warzywa układamy na każdym kotlecie.

9.  Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach serem.

10.          Zapiekamy 15 minut w 180°C.
11.          Danie gotowe.







12.          Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wielkanocny koszyczek