poniedziałek, października 14, 2019

Schab w grzybkach


Schab w grzybkach



Nic lepszego nie ma jak mięso w aromatycznym sosie z leśnymi grzybami.


Składniki:
·       ½ kg schabu
·       1 kg grzybów leśnych ugotowanych
·       Cebula
·       Sól
·       Pieprz
·       Olej do smażenia
·       FIX Champignon
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.


2.  Cebule obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

3.  Do cebuli dodajemy pokrojone, oczyszczone i ugotowane grzyby.

4.  Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

5.  Tak przygotowany farsz układamy na środku każdego kawałka mięsa, pozostały farsz odkładamy na bok.

6.  Brzegi zawijamy w górę i spinamy wykałaczką.

7.  Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 °C.

8.  Po upieczeniu mięso wyjmujemy z rękawa i układamy w naczyniu.

9.  Fix Champignon rozrabiamy w ½ szk. wody i hartując wlewamy do grzybów.  Jeżeli używamy śmietany, wystarczy tylko wlać do grzybów.





10.             Polewamy sosem z grzybami mięso.
11.             Danie gotowe.






12.             Smacznego.

1 komentarz: