czwartek, 17 października 2019

Gyros-owe kotlety


Gyros-owe kotlety

Jedliście kiedyś gyros-owe kotlety? Warto wypróbować bo ile można jeść tradycyjne.


Składniki:
·       ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
·       Mała cebula
·       ½ torebki ryżu
·       Jajko
·       Mała papryka czerwona
·       3 ogórki konserwowe
·       10 dag sera żółtego
·       Papryka ostra
·       Przyprawa gyros
·       sól
·       Bułka tarta do panierki
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.  Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
2.  Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę.


3.  Następnie ryż i wbijamy jajko.

4.  Paprykę obieramy z nasion bardzo drobno kroimy i łączymy z mięsem.

5.  Ogórki również drobno kroimy.

6.  Doprawiamy solą oraz papryką ostrą.

7.  Na koniec dodajemy ser starty na tarce o dużych oczach i przyprawę gyros.


8.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy kotleciki.Panierujemy w bułce tartej.



9.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

10.             Gotowe.




11.             Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Czarodziejskie danie