piątek, 13 września 2019

Zagubione Schabowe


Zagubione Schabowe

Często zostają nam kotlety schabowe, rozgrzewane na drugi dzień, nie są już takie smaczne. Proponuję zanurzyć w aromatycznym sosie, żeby kotlet nadal miał swoje walory smakowe.


Składniki:
·       ½ kg schabu
·       Olej do smażenia
·       Sól
·       Pieprz
·       Mąka pszenna do panierki
·       Bułka tarta do panierki
·       2 jajka
·       Cebula
·       60 dag pieczarek
·       2 serki Hochland
·       8 płatów makaronu lasange
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.

2.  Panierujemy w mące pszennej, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i następnie panierujemy w bułce tartej.



3.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

4.  Połowę kotletów układamy na dnie naczynia.

5.  Robimy sos pieczarkowy: Cebulę obieramy, drobno kroimy i prażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.



6.  Sos zagęszczamy serkami topionymi, prużymy do chwili ich rozpuszczenia.

7.  Połowę sosu wykładamy na kotlety.

8.  Następnie układamy 4 płaty ugotowanego makaronu.

9.  Ponownie kotlety.


10.     Kolejna warstwa to pozostały makaron.

11.     Na koniec polewamy sosem z pieczarkami.

12.     Danie gotowe.






13.     Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Roladki Hebrajki