czwartek, września 19, 2019

Potrawka Rukselka


Potrawka Rukselka


Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem warzyw, gdzie króluje brukselka.


Składniki:
·       1 filet z kurczak
·       1 opakowanie brukselki
·       Sól
·       Przyprawa do kurczaka
·       Olej do smażenia
·       Cebula
·       2 szt. marchwi
·       1 szt. pietruszki
·       Papryka czerwona
·       Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym
·       ½ śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą.


2.  Brukselkę gotujemy w osolone wodzie.
3.  Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę.
4.  Do cebuli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, obrane ze skórki warzywa (marchew, pietruszkę).


5.  Następnie pokrojoną w paseczki paprykę.

6.  Kiedy warzywa są już miękkie łączymy z brukselką.

7.  Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i hartując wlewamy do warzyw, chwilę gotujemy.




8.   Na koniec warzywa łączymy z mięsem, podajemy z ulubionym makaronem.
9.  Danie gotowe.






10.             Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz