Kulinarna Chwila: Kwiatuszkowa przekąska Kulinarna Chwila: Kwiatuszkowa przekąska

piątek, sierpnia 09, 2019

Kwiatuszkowa przekąska


Kwiatuszkowa przekąska

Można podać jako przekąskę, albo danie obiadowe.
Kuleczki mięsne z ziemniakami, zapiekane z serem.


Składniki:
·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego.
·       Cebula
·       Sól
·       Majeranek
·       Papryka ostra
·       Jajko
·       Bułka tarta
·       3 ziemniaki
·       Ketchup
·       10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania;
1.   Do miski przekładamy mięso.

2.   Cebulę obieramy drobno kroimy, dodajemy do mięsa.

3.   Doprawiamy solą, majerankiem oraz papryką.

4.   Wsypujemy bułkę tarta.

5.   Wbijamy jajko, wyrabiamy masę.

6.   Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
7.   Wykładamy formy muf fin.

8.   Z mięsa robimy małe kuleczki i wkładamy w środek muf fin.

9.   Zapiekamy 20 minut w 180 °C.
10.        Po tym czasie każdą kuleczkę mięsną polewamy łyżeczką ketchupu.


11.        Posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach i 2 minut zapiekamy.

12.        Przekąska gotowa.





13.        Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz