Kulinarna Chwila: Szaszłyki na podkładce ryżowej Kulinarna Chwila: Szaszłyki na podkładce ryżowej

środa, maja 29, 2019

Szaszłyki na podkładce ryżowej


Szaszłyki na podkładce ryżowej

Najlepsze są dania, kiedy można je przygotować w jednym naczyniu, mięso plus dodatki.
Koniecznie dodać oregano, poprawia smak potrawy i ma właściwości lecznicze.



Składniki:
·       ½ fileta z kurczaka
·       1 cukinia (nieduża)
·       1 papryka czerwona
·       4 ogórki konserwowe
·       5 pieczarek
·       3 torebki ryżu
·       1 szk. ketchupu pikantnego
·       1 szk. wody
·       Kostka rosołowa
·       Chili
·       Oregano
·       Sól
·       Cebula duża
·       Przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1.   Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą.


2.   Ryż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, solimy.

3.   Cebulę obieramy, drobno kroimy, przekładamy na ryż.

4.   Cukinie obieramy, kroimy w plastry.


5.   Ogórki również kroimy w plastry.

6.   Paprykę na większe kawałki.



7.   Pieczarki na grubsze plastry.
8.   Na wykałaczki od szaszłyków nakładamy na przemian: mięso, cukinie, paprykę, pieczarki i ogórek.

9.   Szaszłyki układamy na ryżu.

10.                    Do garnka wlewamy wodę.

11.                    Dodajemy ketchup.

12.                    Następnie dodajemy kostkę rosołową.

13.                    Doprawiamy chili, oregano.

14.                    Gotujemy do chwili, kiedy kostka rosołowa się rozpuści.
15.                    Polewamy sosem mięso.

16.                    Pieczemy 40 minut w 180 ° C.
17.                    Danie gotowe.








18.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz