Kulinarna Chwila: Kapuściane udka Kulinarna Chwila: Kapuściane udka

wtorek, maja 21, 2019

Kapuściane udka


Kapuściane udka

Zaczął się sezon na młodą kapustkę, którą każdy lubi.
Polecam soczyste udka faszerowane  warzywami, obtoczone w pikantnej przyprawie.

Składniki:
·       6 udek
·       Pomysł na soczystego kurczak z paprykę i ziołami
·       Sól
·       ¼ główki młodej kapusty
·       10 dag szynki wędzonej
·       10 dag sera żółtego
·       1 marchew
·       ½ łyżeczki octu
·       Olej do smażenia
·       Pieprz
Sposób przygotowania:
1.   Z udek wyjmujemy kości.

2.   Doprawiamy przyprawą oraz solą.

3.   Kapustę szatkujemy i prużymy na rozgrzanym oleju.

4.   Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach, przekładamy do kapusty.

5.   Szynkę drobno kroimy, dodajemy również do kapusty.

6.   Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem, prużymy 10 minut.


1.   Mieszamy z startym na dużych oczkach serem.


2.   Gotowym farszem napełniamy otwór mięsa.

3.   Dokładnie zawijamy.

4.   Układamy w woreczku do pieczenia.

5.   Pieczemy 30 minut w 180 °C.

6.   Udka gotowe.






7.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz