Kulinarna Chwila: Dyniowe puree z kurczakiem Kulinarna Chwila: Dyniowe puree z kurczakiem

wtorek, maja 28, 2019

Dyniowe puree z kurczakiem


Dyniowe puree z kurczakiem

Dynia jest zdrowa i ma dużo wartości odżywczych, dlatego warto wykorzystywać ją do różnych potraw, a dobrze przyprawiona jest smaczna i pożywna.



Składniki:
·       1 dynia
·       2 marchewki
·       ½ fileta z kurczaka
·       Sól
·       Przyprawa do grosa
·       1 papryka czerwona
·       4 ogórki konserwowe
·       Cebula
·       Olej do smażenia
·       10 dag sera żółtego
·       ½ łyżeczki gałki muszkatołowe
·       Dowolny sos
Sposób przygotowania:
1.   Dynię obieramy, drobno kroimy, gotujemy w osolonej wodzie.

2.   Fileta kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.

3.   Doprawiamy solą oraz przyprawą.

4.   Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.

5.   Marchew obieramy i również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.

6.   Tą samą czynność wykonujemy z papryką oraz ogórkiem.


7.   Prużymy aż warzywa będą miękkie.

8.   Następnie napełniamy kokilki.

9.   Polewamy ulubionym sosem.

10.                    Dynie po ugotowaniu, odlewamy z wody i tłuczemy na puree.

11.                    Doprawiamy gałką muszkatołową.

12.                    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i mieszamy razem z dynią.



13.                    Puree wykładamy na wierzch mięsa.

14.                    Zapiekamy 10 minut w 180 °C.
15.                    Danie gotowe.





16.                    Smacznego.

1 komentarz: