wtorek, maja 14, 2019

Chleb z maślanką


Chleb z maślanką

Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.


Składniki na rozczyn:
·       ¾ szk. mąki tortowej
·       50 g drożdży świeżych
·       ½ szk. wody
Składniki na ciasto właściwe:

·       1 szk. maślanki
·       2 ½ szk. mąki tortowej
·       1 ½ szk. mąki razowej pszennej
·       Sól
·       1 szk. wody
·       10 dag pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
1.   Drożdże kruszymy do miski.

2.   Dodajemy mąkę.

3.   Wlewamy wodę.



4.   Rozrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

5.   Do miski wsypujemy mąki oraz sól.


6.   Wlewamy Rozczyn oraz maślankę.



7.   Następnie wodę.

8.   Dodajemy pestki słonecznika.

9.   Wyrabiamy ciasto i odstawimy do wyrośnięcia.
10.                    Przekładamy do formy.
11.                    Pieczemy 40 minut w 180˚C.
12.                    Chlebek gotowy.





13.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz