poniedziałek, kwietnia 29, 2019

Kasata


Kasata


Kolorowe ciasto z masą budyniową, rodzynkami i orzeszkami.


Składniki na biszkopt:
·       6 jajek
·       6 łyżek mąki pszennej
·       6 łyżek mąki ziemniaczanej
·       1 łyżka proszku do pieczenia
·       Niepełna szklanka cukru
Składniki na masę:
·       3 różne kolorowe galaretki
·       1 łyżka kakao
·       10 dag rodzynek
·       10 dag orzechów włoskich
·       2 budynie śmietankowe
·       3 szk. mleka
·       1 kostka margaryny
·       4 łyżki cukru
Składniki na poncz:
·       Olejek rumowy
·       1 kieliszek wódki
·       Szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1.   Białka wbijamy do miski, zostawiając żółtka.

2.   Miksujemy mikserem.
3.   Dodajemy cukier.

4.   Następnie dokładamy żółtka.


5.   Mąki mieszamy razem z proszkiem.



6.   Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując.

7.   Przekładamy do tortownicy.

8.   Pieczemy 30 minut w 180 °C.
9.   Galaretki rozpuszczamy każdą z osobna w 1 szk. wody gorącej, chłodzimy żeby stężały.

10.                    Rodzynki zalewamy wodą, orzechy kruszymy.

11.                    2 szk. mleka gotujemy.

12.                    W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń z cukrem.


13.                    Wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby się nie przypalił, następnie studzimy.


14.                    Margarynę ucieramy mikserem.

15.                    Stopniowo dodajemy budyń.

16.                    Masę dzielimy na dwie części.

17.                    Do jednej dodajemy kakao.

18.                    Następnie rodzynki i orzechy, mieszamy.




19.                    Biszkopt dzielimy na dwie części.
20.                    Jedną część układamy na dni tortownicy.

21.                    Wszystkie składniki na poncz razem mieszamy.


22.                    Biszkopt nakrapiamy ponczem.
23.                    Nakładamy ciemną masę.


24.                    Przykrywamy drugim biszkoptem.

25.        Ponownie nakrapiamy ponczem.


26.        Galaretki kroimy w kostkę.


27.        Mieszamy z jasną masą.



28.        Wykładamy na biszkopt.


29.        Chłodzimy ciasto w lodówce 2 godziny.

30.        Ciasto gotowe.








31.        Smacznego

1 komentarz:

  1. Wgląda apetycznie, ale zamiast margaryny-masło(smaczniejsze i zdrowsze)i bez proszku do pieczenie, ciasto biszkoptowe tego nie potrzebuje.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń