środa, marca 06, 2019

Ryba w pysznym sosie ciepło zimno


Ryba w pysznym sosie ciepło zimno

Ryba w sosie z warzywami, można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę.
 
Składniki:
·       ½ kg fileta z ryby dowolnej
·       5 łyżek mąki pszennej
·       200 ml wody
·       Jajko
·       Sól
·       Pieprz
·       1 łyżka cukru
·       1 łyżka octu
·       3 łyżki ketchupu
·       1 przecier pomidorowy
·       Cebula
·       1 średni słoik papryki konserwowej
·       7 ogórków konserwowych
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.   Rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy.
2.   Do miski wbijamy jajko.

3.   Dodajemy mąkę.

4.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.

5.   Stopniowo wlewając wodę, wyrabiamy ciasto.


6.   Zanurzamy w cieście rybę.

7.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

8.   Ogórki konserwowe kroimy w  krostę.


9.   Paprykę natomiast kroimy w paseczki.


10.                    Cebulę obieramy, drobno kroimy  i prużymy na rozgrzanym oleju.

11.                    Do cebuli dodajemy warzywa.

12.                    Podlewamy wodą i prużymy.

13.                    Następnie dodajemy koncentrat.

14.                    Ketchup, cukier i ocet, chwile gotujemy.

15.                    Rybę układamy w naczyniu i tak przygotowanym sosem polewamy.

16.                    Danie gotowe.





17.                    Smacznego.

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo już jedzenie ryby jest bardzo wskazane i muszę powiedzieć, ę ja za nią ogólnie przepadam. Tym, bardziej, że nawet niedawno zrobiłem przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ i oczywiście cała rodzinka się zajadała.

    OdpowiedzUsuń