piątek, marca 15, 2019

Kotlety pod nie typową pierzynką


Kotlety pod nie typową pierzynką


Bardzo smaczne kotlety, można powiedzieć że trzy w jednym, mięso ,warzywa i ziemniaki a to wszystko w jednym wykonaniu.
 

Składniki:
·       ½ kg schabu
·       2 pomidory
·       5 łyżek majonezu
·       5 ziemniaków
·       5 dag masła
·       ¾ szk. mleka
·       Sól
·       Pieprz
·       15 dag pieczarek
·       Cebula
·       Olej do smażenia
·       15 dag sera żółtego
·       Jajko
·       Mąka pszenna do obtoczenia
·       ½ pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
1.   Schab  kroimy w plastry i rozbijamy.

2.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3.   Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
4.   Cebulę obieramy drobno siekamy i prużymy na rozgrzanym oleju.

5.   Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

6.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.

7.   Mięso zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku.


8.   Obtaczamy w mące.

9.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

10.                       Pomidory kroimy w plastry.


11.                       Kładziemy na mięsie.

12.                       Na pomidorach rozprowadzamy farsz z pieczarek.

13.                       Ziemniaki tłuczemy, tłuczkiem do ziemniaków .

14.                       Dodajemy masło.

15.                       Następnie wlewamy mleko i mieszamy razem.

16.                       Wykładamy na grzyby.


17.                        Smarujemy cienko majonezem.

18.                       Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.

19.                       Posypujemy kotlety.
20.                       Zapiekamy 30 minut w  180˚C.
21.                       Przed podanie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
22.                       Kotlety gotowe.







23.                       Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz