poniedziałek, lutego 18, 2019

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami


Ziemniaki zapiekane z pieczarkami


Ziemniaki które są lekko przypieczone z pieczarkami w sosie do idealny dodatek do mięsa.
 
Składniki:
·       ½ kg ziemniaków
·       20 dag pieczarek
·       Cebula
·       Olej do smażenia
·       Przyprawa do ziemniaków
·       Pieprz
·       sól
·       10 dag sera żółtego
·       4 łyżki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1.   Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.

2.   Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

3.   Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

4.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.

5.   Jedną połowę ugotowanych ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym.

6.   Na ziemniakach układamy pieczarki.

7.   Polewamy śmietaną.


8.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, posypujemy grzyby.


9.   Na wierzch układamy drugą warstwę z ziemniaków.

10.                    Doprawiamy przyprawą.

11.                    Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
12.                    Danie gotowe.






13.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz