czwartek, 21 lutego 2019

Ryba z żurawiną


Ryba z żurawiną

Czasami warto zrobić sobie dzień bezmięsny, postny piątek.
Proponuję rybę  z kwaskowo słodką żurawiną.
 
Składniki:
·       1 kg fileta  z Ryby
·       1 opakowanie żurawiny
·       3 ziarna ziela angielskiego
·       4 goździki
·       2 łyżki miodu
·       ½ łyżeczki cynamonu
·       Mąka pszenna do obtoczenia
·       Olej  do smażenia
·       Sól
·       Kilka plastrów sera Mozzarella
Sposób przygotowania:
1.   Żurawinę przesypujemy do naczynia.


2.   Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę.

3.   Rybę kroimy na mniejsze kawałki.

4.   Zanurzamy w  rozmąconym widelcem jajku.


5.    Obtaczamy w mące.

6.   Smażymy  obu stron na rozgrzanym oleju.

7.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

8.   Odlewamy wodę z żurawiny, zostawiamy tylko tak koło łyżki.


9.   Przekładamy do rondelka.

10.                    Dodajemy miód.

11.                    Następnie cynamon.

12.                    Ziele angielskie oraz Goździki.

13.                    Gotujemy około 10 minut, mieszając.

14.                    Na rybie układamy po plasterku sera.

15.                    Zapiekamy chwilkę tylko tyle żeby ser się trochę rozpuścił.

16.                    Na ser wykładamy żurawinę.
17.                    Danie gotowe.






18.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj

Świąteczne ślimaczki makowiec