sobota, lutego 16, 2019

Oponki Drożdżowe


Oponki Drożdżowe


Łatwy sposób na pyszne oponki, które rozpływają się w ustach.



Składniki:
·       ½ kg mąki pszennej
·       7 dag drożdży
·       15 dag cukru
·       10 dag margaryny
·       1 płaska łyżeczka soli
·       5 żółtek
·       ¾ szk mleka
·       Olej do smażenia
·       Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1.   Przygotowujemy rozczyn: do miski wkładamy drożdże.

2.   Dodajemy 4 łyżki mąki pszennej.

3.   Następnie łyżkę cukru.

4.   Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski.

5.   Rozrabiamy rozczyn.

6.   Pozostawiamy do wyrośnięcia.
7.   Pozostałą mąkę wsypujemy do większej miski.

8.   Wbijamy żółtka.

9.   Dodajemy cukier oraz sól.

10.             Następnie roztopioną i przestudzoną margarynę.

11.             Na koniec wlewamy rozczyn.


12.             Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

13.             Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm .

14.             Szklanką wykrawać kółka.

15.             W każdym kółku na środku wykroić np. kieliszkiem nieduży otwór.


16.             Na rozgrzany tłuszcz kłaść krążki i smażyć z obu stron  do uzyskania  złotego koloru.

17.             Po usmażeniu przestygnięte posypać cukrem pudrem.
18.             Oponki gotowe.







19.             Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz