Kulinarna Chwila: Kurczak zawijany Kulinarna Chwila: Kurczak zawijany

poniedziałek, lutego 18, 2019

Kurczak zawijany


Kurczak zawijany


Filet nadziewany szynką oraz porem, obtoczony ciastem, smaczna propozycja na obiad.
 
Składniki:
·       1 filet z kurczaka
·       Sól pieprz
·       Olej do smażenia
·       10 dag szynki
·       ½ pora
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
·       8 łyżek mąki pszennej
·       2 łyżki maki ziemniaczanej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       2 żółtka
·       1 szk. wody
Sposób przygotowania:
1.   Pierś z kurczaka nacinamy  w połowie grubości, rozkładamy i rozbijamy.

2.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3.   Układamy na każdy kawałek mięsa szynkę.

4.   Pora drobno siekamy.

5.   Sypiemy na środek szynki.

6.   Mięso zwijamy w ruloniki.

7.   Obtaczamy w mące ziemniaczanej.

8.   Do miski wsypujemy mąkę pszenną.

9.   Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

10.                    Wsypujemy proszek do pieczenia.



11.                    Wbijamy żółtka.

12.                    Dolewamy wodę i dokładanie mieszamy, ciasto musi być gęste.

13.                    Mięso zanurzamy w cieście.

14.                    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

15.                    Kotlety gotowe.





16.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz