piątek, stycznia 04, 2019

Naleśniki z grzybami leśnymi


Naleśniki z grzybami leśnymi

Pyszne naleśniki z nadzieniem  pachnących grzybów lasem, również można zastąpić je pieczarkami.



Składniki na ciasto naleśnikowe:
·       2 szk. mąki pszennej
·       1 szk. wody
·       1 jajko
·       Sól
·       Cukier waniliowy
·       1 szk. mleka
Składniki na farsz:
·           ½ kg grzybów leśnych
·           1 serek topiony śmietankowy
·           Sól
·           Pieprz
·           Cebula
·           Olej do smażenia
Składniki na sos beszamel:
·       2 łyżki masła
·       2 łyżki mąki pszennej
·       1 łyżeczka gałki muszkatołowej
·       Sól
·       Pieprz
·       1 szk. mleka
·       15 dag sera żółtego
Dodatkowo:
·       Szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania naleśników:
1.    Do miski wsypujemy mąkę.

2.    Dodajemy trochę cukru waniliowego oraz soli.
3.    Wbijamy jajko.

4.    Dolewamy wodę i powoli mieszamy żeby nie powstały grudki.

5.    Dolewamy mleko, mieszamy.

6.    Smażymy naleśniki.


Sposób przygotowania farszu:
1.    Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju.

2.    Do cebuli dodajemy wcześniej ugotowane grzyby.

3.    Doprawiamy pieprzem oraz solą.




4.    Pod koniec prużenia dodajemy serek i prużymy do chwili rozpuszczenia.


5.    Na każdy naleśnik nakładamy farsz.

6.     Składamy w kwadraty.



7.    Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sposób przygotowania sosu beszamel:
1.    Masło rozpuszczamy w rondelku.

2.    Dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie powstały nam grudki.

3.    Wlewamy mleko.

4.    Doprawiamy gałką, solą, pieprzem.



5.    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy do sosu.

6.    Gotujemy do chwili aż ser się nam rozpuści.
7.    Sosem polewamy naleśniki.


8.    Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
9.    Na koniec dekorujemy posiekanym szczypiorkiem
10.                     Danie gotowe.










11.                     Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz