poniedziałek, 26 listopada 2018

Street Food


       Street Food    

Inaczej żarcie z ulicy, farsz można zrobić dowolny.
 
Składniki na ciasto:
·       2 szk. maki pszennej
·       7 g drożdży
·       Szczypta soli
·       Szczypta cukru
·       2 łyżki oleju
·       5 łyżek masła
·       1 jogurt naturalny
·       Niepełna szk. wody ciepłej
Składniki na farsz:
·       10 dag. pieczarek
·       ½ cebuli
·       ½ papryki czerwonej
·       Olej do smażenia
·       Sól
·       Pieprz
Dodatkowo:
·       15 dag sera żółtego
·       Dowolny sos
Sposób przygotowania:
1.    Robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz sól.

2.    Dokładamy jogurt.

3.    Masło rozpuszczamy w rondelku, zostawiając 1 łyżkę masła, wlewamy do mąki.


4.    Dokładamy drożdże, wlewamy olej oraz wodę, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


5.    W tym czasie robimy farsz: cebulę obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

6.    Do Cebuli dodajemy pieczarki i doprawiamy pieprzem oraz solą.

7.    Paprykę kroimy w małe paseczki i dokładamy do grzybów.

8.    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.
9.    Ciasto dzielimy na połowę.

10.                      Rozwałkowujemy.

11.                      Wykładamy połowę sera.

12.                      Na serze układamy połowę farszu.

13.                      Zawijamy.

14.                      Ponownie rozwałkowujemy.
15.                      Układamy placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

16.                      Tą samą czynność powtarzamy z drugim ciastem które nam zostało.
17.                      Pieczemy 30 minut  w 200 ˚C.
18.                      Po upieczeniu placki smarujemy rozpuszczonym masłem które nam zostało.
19.                      Podajemy z dowolnym sosem.
20.                      Danie gotowe.






21.                      Smacznego.

2 komentarze:

  1. Witam,
    czy jogurt ma być duży czy mały? Drożdże zwykłe czy w proszku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Przepraszam nie napisałam, jogurt mały, drożdże świeże.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Roladki Suprajski