środa, listopada 07, 2018

Śledzie pod buraczaną chmurką


Śledzie pod buraczaną chmurką


Pyszne połączenie składników da nam sałatkę, która może zagościć na naszym świątecznym stole.
 

Składniki:
·       ½ kg śledzi matiesy
·       4 jajka
·       Cebula
·       10 dag sera żółtego
·       ½ słoika papryki konserwowej
·       4 ugotowane ziemniaki
·       Majonez
·       4 ugotowane buraczki
Sposób przygotowania:
1.    Jajka gotujemy na twardo.

2.    Śledzie moczymy około 1 godziny.
3.    Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu.


4.    Cebulę obieramy i drobno kroimy, wykładamy na śledzie.


5.    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, przekładamy na cebule.


6.    Paprykę kroimy , układamy na serze.


7.    Ziemniaki również kroimy w kostkę, wykładamy na paprykę.


8.    Smarujemy majonezem.


9.    Białka  z jajek siekamy, nakładamy warstwę na majonezie.


10.          Tak samo postępujemy z żółtkiem.

11.          Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczach, przykrywamy nimi żółtko.


12.          Na koniec smarujemy majonezem.

13.          Sałatka gotowa.







14.          Smacznego.

2 komentarze: