poniedziałek, 19 listopada 2018

Muszelkowy zawrót smaków


Muszelkowy zawrót smaków


Malutkie kotleciki w muszelkach makaronowych  w sosie pomidorowym z pieczarkami, przykryte serem.
 
Składniki:
·       ½ mięsa mielonego
·       1 jajko
·       3 łyżki bułki tartej
·       Sól
·       2 łyżki majeranku
·       Papryka ostra
·       2 Cebule
·       Olej do smażenia
·       15 dag pieczarek
·       Pieprz
·       Papryka czerwona
·       Passata
·       3 łyżki ketchupu
·       Makaron muszelki
·       15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1.    Mięso mielone przekładamy do miski.

2.    Wbijamy jajko.

3.    Cebulę jedną obieramy drobno kroimy, przekładamy do mięsa.

4.    Przyprawiamy majerankiem, solą oraz papryką.


5.    Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy, robiąc małe kotleciki wielkość orzecha.

6.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

7.    Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
8.    W każdą muszelkę wkładamy kotleta i układamy w naczyniu.

9.    Drugą cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie prużymy na rozgrzanym oleju.

10.          Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

11.          Doprawiamy pieprzem oraz solą.

12.          Paprykę kroimy w kostkę dodajemy do grzybów.


13.          Na koniec dodajemy passatę.

14.          Następnie ketchup i chwilę prużymy.



15.          Gotowy sos wylewamy na muszelki.

16.          Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, posypujemy zapiekankę.


17.          Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
18.          Danie gotowe.







19.          Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj