piątek, 23 listopada 2018

Kurczak z mango


Kurczak z mango



Danie z kurczaka z mango to świetny pomysł na obiad, smakuje rewelacyjnie. Danie kuchni tajskiej. Połączenie ostrego smaku z delikatnymi soczystymi kawałkami owocu który nie tylko obniża poziom cukru również łagodzi ból gardła .
 



Składniki:
·       1 filet z kurczaka
·       2 szt. Mango
·       1 papryka chili
·       2 łyżki sosu sojowego
·       Szczypta czosnku
·       Szczypta imbiru
·       Sól
·       Cebula
·       1 papryka czerwona
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej
·       Pieprz
·       Olej do smażenia
·       ½ pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
1.    Mięso kroimy w kostkę.

2.    Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3.    Posypujemy mąką ziemniaczaną.

4.    Prużymy na rozgrzanym oleju.

5.    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

6.    Papryki kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli.



7.    Paprykę chili drobno kroimy i również przekładamy do cebuli.


8.    Doprawiamy czosnkiem oraz imbirem
9.    Do warzyw przekładamy mięso.

10.                      Dodajemy sos sojowy.

11.                      Mango obieramy i  kroimy w słupki.


12.                      Dodajemy do mięsa, chwilę prużymy.

13.                      Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

14.                      Danie gotowe.






15.                      Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj