wtorek, 6 listopada 2018

Kotlety mielone z berlinką


Kotlety mielone z berlinką


Kotlety mielone to tradycyjne danie jeszcze naszych babć, odpowiednio uformowane i usmażone mięso mielone z różnymi dodatkami, obtaczane bułką tartą i smażone. Proponuję inną wersję mielonych.

Składniki:
·       ½ kg mięsa mielonego
·       Cebula
·       ½ szk. bułki tartej
·       Papryka w proszku
·       Sól
·       Majeranek
·       Jajko
·       1 opakowanie serka topionego w plastrach
·       Szczypiorek
·       ½ opakowania berlinek
·       Olej do smażenia
·       Bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
1.    Mięso mielone przekładamy do miski.

2.    Cebulę obieramy i drobno kroimy, dodajemy do mięsa.

3.    Dodajemy bułkę tartą.

4.    Następnie przyprawiamy papryką oraz solą.

5.    Wsypujemy majeranek.

6.    Wbijamy jajko.



7.    Wyrabiamy masę mięsną.

8.    Z mięsa robimy duży kotlet, rozpłaszczamy.

9.    Kładziemy kawałek sera.

10.                     Następnie berlinkę i szczypiorek.


11.                     Roladki zawijamy.

12.                     Obtaczamy w bułce tartej.

13.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

14.                     Kotlety gotowe.








15.                     Smacznego.

3 komentarze:

  1. Co to za sałatka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, coś czuje, że dzieciakom się spodoba. Fajna odskocznia od zwyczajnego mielonego :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj