wtorek, 27 listopada 2018

Ciasto z winogronem z masą mascarpone


Ciasto z winogronem z masą mascarpone


Ciasto ma kilka warstw,  dwie różne masy, bez dodatku cukru, chyba że ktoś woli słodkie masy to proszę dodać. Robi się szybko, polecam.
 
Składniki na biszkopt:
·       6 jajek
·       5 łyżek mąki pszennej
·       5 łyżek mąki ziemniaczanej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       Niepełna szk. cukru
·       3 łyżeczki kakao
Składniki na masę śmietanową:
·       2 galaretki pomarańczowe
·       ¾ l śmietany 36 %
·       Winogrona
Składniki na masę serową:
·       1 ½ opakowania śmietany 36 %
·       1 opakowanie serka mascarpone
·       1 łyżeczka żelatyny
·       ¼ szk. mleka
Dodatkowo:
·       ½ czekolady mlecznej
·       Posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Rozpuszczamy galaretki pomarańczowe w 1 szk. wody i odstawiamy żeby nam trochę stężała.


2.    W tym czasie robimy biszkopt.

3.    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem.

4.    Dodajemy stopniowo cukier.

5.    Następnie żółtka.

6.    W misce mieszamy razem mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.

7.    Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką.



8.    Wlewamy do tortownicy.

9.    Pieczemy 30 minut w 180 ˚C.

10.                      Robimy masę śmietanową, ubijamy mikserem śmietanę.

11.                      Dodajemy galaretki.

12.                      Gdy biszkopt się upiecze, studzimy go i kroimy wzdłuż na połowę.


13.                      Jedną cześć wkładamy do tortownicy.

14.                      Na biszkopt wykładamy masę śmietanową.

15.                      Układamy winogrona.

16.                      Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.

17.                      Robimy masę serową, ubijamy śmietanę.




18.                      Dodajemy serek.

19.                      Żelatynę rozpuszczamy w mleku.


20.                      Wlewamy do masy serowej.

21.                      Masę serową wykładamy na biszkopt.

22.                      Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.



23.                      Na koniec można posypać dowolną posypką ale to nie jest koniczne.

24.                      Ciasto chłodzimy w lodówce ca najmniej 2 godziny.
25.                      Gotowe.








26.                      Smacznego.


2 komentarze:

Drukuj