wtorek, 11 września 2018

Babka z fileta z kurczaka z sosem serowym


Babka z fileta z kurczaka z farszem serowym


Czy możemy zaskoczyć gość lub rodzinę, zamiast słodkiej babki podać danie w innej odsłonie? Oczywiście!
Filety z kurczaka owinięte w boczku, faszerowane serkiem śmietankowym, w taki sposób stworzymy doskonałą kompozycje smakową a boczek nie tylko sprawi, że potrawa jest smaczna, ale również że się nie rozpada i można podać w całości jak babkę ;-)

Składniki:
·       1 filet z kurczaka
·       1 papryka czerwona
·       20 dag pasków boczku wędzonego
·       ½ szk. bułki tartej
·       Sól
·       Papryka ostra
·       Jajka
·       Cebula
·       Szczypta czosnku
·       2 serki śmietankowe
·       ½ pęczka szczypiorku
·       1 mozzarella
Sposób przygotowania:

1.    Fileta z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa.


2.    Przekładamy do miski.

3.    Cebulę obieramy i drobno kroimy, dodajemy do mięsa.

4.    Dodajmy czosnek, oraz sól i paprykę.


5.    Wbijamy jajko.

6.    Wsypujemy bułkę tartą.

7.    Dokładnie wyrabiamy.

  
8. Do  drugiej miski przekładamy  serek śmietankowy



9.    Następnie kroimy drobno paprykę i dodajmy do serka.


10.     Drobno siekamy szczypiorek również dodajemy do serka.


11.     Mozzarellę kroimy w kostkę przekładamy do miski.



12.     Dokładnie mieszamy.

13.     W formie do pieczenia układamy boczek tak aby plastry boczku zwisały.


14.     Na boczek wykładamy połowę mięsa.

15.     Na mięso wykładamy masę z serka.

16.     Na koniec układamy drugą połowę mięsa.

17.     Zawijamy boczek.

18.     Zapiekamy 45 minut w 180˚C, 30 minut pod przykryciem.


19.     Babka gotowa 

20.     Smacznego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Fale Atlantyku