czwartek, 16 sierpnia 2018

Zapiekanka z warzywami sezonowymi w sosie beszamel.


Zapiekanka z warzywami sezonowymi w sosie beszamel.

Zapiekanki to szybka propozycja na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw jest smaczna i zdrowa ;)
 
Składniki:
·       60 dag  fileta z kurczaka
·       Kilka papryczek konserwowych
·       Przyprawa do kurczaka
·       Sól
·       Olej do smażenia
·       30 dag  fasolki szparagowej
·       ½ brokułu
·       ½ kalafiora
·       Sos beszamel ( 2 łyżki masła , 2 łyżki maki pszennej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, 1 ½  szk. mleka)
·       Serek topiony w plastrach Hochland
·       15 dag sera żółtego
·       1 opakowanie makaronu tortellini
Sposób przygotowania:
1.    Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.

2.    Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.

3.    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
4.    Warzywa dzielimy na różyczki ( brokuł, kalafior oraz fasolkę )również gotujemy w osolonej wodzie.


5.    Makaron po ugotowaniu  wykładamy do naczynia żaroodpornego.

6.    Na makaron wykładamy kurczaka.

7.    Następnie układamy ser topiony.

8.    Na ser warzywa oraz paprykę pokrojoną w paseczki.


9.    Na koniec robimy sos beszamel ( masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę, mleko oraz przyprawy, mieszając żeby nie powstały grudki ).






10.                     Gotowym sosem polewamy zapiekankę.

11.                     Wierzch posypujemy serem żółtym, startym na tarce o dużych oczkach.

12.                     Zapiekamy 20 minut w 180°C.
13.                     Zapiekanka gotowa.







14.                     Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Zagubione Schabowe