piątek, lipca 20, 2018

Schab w sosie pieczarkowym


Schab w sosie pieczarkowym


Soczyste mięso wieprzowe w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów i ogórka, podane z ziemniakami lub ryżem to fajna propozycja na obiad.
 
Składniki:
·       ½ kg schabu
·       20 dag pieczarek
·       7 ogórków konserwowych
·       Cebula
·       ½ szk. śmietany 18 %
·       Mąka pszenna
·       Sól
·       Pieprz
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.   Mięso kroimy w  w paski.


2.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3.   Następnie posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy.


4.   Mięso prużymy na rozgrzanym oleju.

5.   Cebulę obieramy i drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju.


6.   Pieczarki kroimy dodajemy do cebuli.

7.   Doprawimy pieprzem oraz solą.

8.   Ogórki kroimy w słupki i dodajemy do grzybów.


9.   W garnków gotujemy trochę wody i przekładamy mięso.


10.        Dodajemy ogórki i pieczarki, gotujemy aż mięso będzie dobre.

11.        2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy z odrobiną zimnej wody tak żeby nie powstały grudki i  wlewamy do mięsa.

12.        Dolewamy śmietanę, chwilę gotujemy.

13.        Danie gotowe.







14.        Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz