czwartek, lipca 12, 2018

Małe mięsne kuleczki w sosie myśliwskim


Małe mięsne kuleczki w sosie myśliwskim

Bardzo pyszne kuleczki w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem ogórka.
 
Składniki:
·       ½ kg mięsa mielonego
·       Cebula
·       ½ szk. bułki tartej
·       Jajko
·       Pieprz
·       Sól
·       Szczypta czosnku
·       10 dag boczku wędzonego
·       4 ogórki konserwowe
·       10 dag pieczarek
·       4 suszone podgrzybki
·     
·       3 łyżki ketchupu pikantnego
·       4 łyżki mąki pszennej
·       3 listki laurowe
·       Chili
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.   Mięso wykładamy do miski.

2.   Cebulę obieramy i drobno kroimy, cześć dodajemy do mięsa.

3.   Wbijamy jajko i dodajemy czosnek.


4.   Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem oraz solą.


5.   Wszystko dokładnie mieszamy i robimy małe kotleciki.
6.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

7.   Boczek kroimy drobno, następnie podsmażamy na rozgrzanym  oleju.


8.   Dodajmy drugą część pokrojonej cebuli.


9.   Pieczarki kroimy i również dodajemy do boczku.

10.        Doprawiamy pieprzem oraz solą.
11.        Na koniec dodajemy pokrojone w słupki ogórki.


12.        W garnku gotujemy 1 ½ szk. wody i przekładamy 
pieczarki z ogórkiem oraz boczkiem, dokładamy suszone grzyby , ketchup oraz liść laurowy, gotujemy.





13.        Mąkę rozrabiamy w małej ilość zimnej wody i hartujemy sos.



14.        Na koniec wkładamy kuleczki mięsne, chwilę gotujemy.


15.        Danie gotowe.





16.        Smacznego.

3 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny przepis. Aż zgłodniałem. Kradnę przepis i muszę spróbować to danie w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń