wtorek, lipca 17, 2018

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowy


 Kalafior zapiekany w sosie beszamelowy


Znudził się nam tradycyjnie gotowany, proponuję w takiej wersji ;)
 
Składniki:
·       1 kalafior
·       1 ½ szk. mleka
·       Bułka tarta do posypania
·       20 dag sera żółtego
·       Pieprz
·       Sól
·       1 łyżeczka gałki muszkatołowej
·       10 dag pieczarek
·       2 łyżki masła
·       2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1.   Kalafior  dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.

2.   Pieczarki kroimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju.

3.   Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4.   Następnie układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

5.   Na pieczarki wykładamy ugotowany kalafior.

6.   Robimy sos: masło rozpuszczamy  w rondelku.

7.   Do masła dodajemy mąkę, mieszając tak żeby nie powstały grudki.


8.   Następnie powoli wlewamy mleko.


9.   Doprawiamy pieprzem, solą, gałką.


10.        Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i połowę dodajemy do sosu.


11.        Gotujemy do chwili rozpuszczenia sera i polewamy kalafior.



12.        Na koniec posypujemy całość bułką tartą i resztą sera.


13.        Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
14.        Kalafior gotowy.





15.        Smacznego.


Skandynawskie lato 2018


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz