Kulinarna Chwila: Gyros z młodą kapustką i kurczakiem Kulinarna Chwila: Gyros z młodą kapustką i kurczakiem

czwartek, lipca 05, 2018

Gyros z młodą kapustką i kurczakiem


Gyros z młodą kapustką i kurczakiem


Kapustkę młoda  każdy lubi z nas, Gyros również, postanowiłam zmieszać i zrobić dwa w jednym. Wyszło pyszne.
 
Składniki:
·       ½ kg ziemniaków
·       1 filet z kurczaka
·       ½ główki młodej kapusty
·       Przyprawa gyros
·       Sól
·       pieprz
·       Olej do smażenia
·       Szk. śmietany kremówki
·       Mozzarella
Sposób przygotowania:
1.   Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, następnie gotujemy w osolonej wodzie.


2.   Kapustę  drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

3.   Kapustę doprawiamy pieprzem oraz solą.

4.   Fileta  z kurczaka kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą gyros i solą.


5.   Ziemniaki po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

6.   Do kapusty wlewamy śmietanę.

7.   Następnie kapustę łączymy w mięsem, chwilkę zagotować.

8.   Przekładamy na ziemniaki.


9.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki.



10.                    Zapiekamy 30 minut  w 180°C.
11.                    Danie gotowe.




12.                    Smacznego.



Skandynawskie lato 2018


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz