środa, maja 23, 2018

Ciasto z budyniem i rabarbarem


Ciasto z budyniem i rabarbarem

 

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, rabarbar się już pokazał, czemu nie skorzystać 
 

Składniki na ciasto kruche:
·       3 szk. maki pszennej
·       3 jajka + żółtko
·       1 kostka margaryny
·       2 łyżki śmietany gęstej
·       Szczypta soli
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       3 łyżki cukru
Składniki na budyń:
·       2 budynie śmietankowe
·       3 szk. mleka
·       80 ml śmietany 36 %
·       3 łyżki cukru
Dodatkowo:
·       ½ kg rabarbaru
·       3 łyżki cukru
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej
·       1 opakowanie płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1.   2 szk. mleka, śmietanę oraz cukier gotujemy w garnku.


2.   W misce rozrabiamy w 1 szk. mleka budynie.


3.   Wlewamy do gotującego się mleka, mieszając aż budyń zgęstnieje, studzimy.

4.   Do miski wsypujemy mąkę.

5.   Dodajemy jajka oraz żółtko.
6.   Następnie margarynę, śmietanę, sól, cukier, proszek dopieczenia.




7.   Wyrabiamy ciasto.

8.   ¾ części ciasta wykładamy na blaszkę 24cm na 24 cm.
9.   ½ ciasta wkładamy do zamrażalnika.

10.                    Blaszkę  z ciastem wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 180 ˚ C.
11.                    Rabarbar myjemy i kroimy drobno.

12.                    Mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.




13.                    Na ciasto wykładamy budyń.

14.                    Rabarbar układamy na budyniu.

15.                    Kruszymy resztę ciasta na rabarbar.

16.                    Na koniec kruszymy migdały i posypujemy ciasto.



17.                    Zapiekamy jeszcze 20 minut w 180 ˚ C.


18.                    Ciasto gotowe.






19.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz