wtorek, 13 marca 2018

Kruche Muffiny z budyniem




Kruche Muffiny z budyniem

Muffinki z budyniem delikatnie kruche ciasto połączone z pysznym kremem budyniowym.
 

Składniki na ciasto:

·       2  szk. mąki pszennej
·       1 szk. cukru pudru
·       6 żółtek
·       1 kostka margaryny

Składniki na budyń:
·        ½ litra mleka
·        2 łyżki mąki ziemniaczanej
·        2 łyżki mąki pszennej
·        3 łyżki cukru
·        100 g margaryny

Sposób przygotowania:
1.    Mąkę wsypujemy do miski.
2.    Dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier.
3.    Wyrabiamy ciasto.

4.    Następnie rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.


5.    Kółka z ciasta układamy w foremkach.
6.    W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki.
7.    Do garnka wsypujemy cukier i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta.

8.     Po ostygnięciu budyń miksujemy z masłem do otrzymania gładkiej konsystencji.


9.    Foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy kółkiem z  ciasta.

10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia. 

11. Smacznego 







Drukuj

Pieczone żeberka z żurawiną