piątek, 9 marca 2018

Ciasto z serków Danio


  Ciasto z serków Danio

Bez użycia mąki, można zrobić znakomity biszkopt który przełożony  masą z serków Danio, może być dekoracją na naszym  Świątecznym stole i nie tylko.

Składniki na ciasto:
·       5 opakowania budyniów waniliowych
·       6 jajek
·       1 szk cukru
·       1 łyżeczka proszku. do pieczenia

Składniki na masę:
·       4 opakowania serków Danio
·       500ml śmietany 30%
·       1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
·       1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Sposób przygotowania:
1.    Białka ubijamy na sztywno.


2.    Stopniowo dodajemy cukier.


3.    Następnie po jednym żółtku.


4.    Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia.


5.    Do masy jajecznej powoli dodajemy budynie.

6.    Ciasto wykładamy na blaszkę 25x 36 i pieczemy ok. 40 minut w 180˚C.

7.    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy.


8.    Śmietanę ubijamy mikserem.


9.    Do śmietany dodajemy stopniowo serki a następnie wlewamy galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.


10.     Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

11.     Jeden blat układamy w formie której piekliśmy ciasto.

12.     Na ciasto wylewamy masę .

13.     Masę przykrywamy drugim blatem.

14.     Wierzch ciasta smarujemy dżemem.


15.     Na koniec posypujemy migdałami.

16.     Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.


17.     Ciasto gotowe.




18.     Smacznego.

Drukuj

Pieczone żeberka z żurawiną