poniedziałek, 29 stycznia 2018

Pieczone pączki w muffinach

Pieczone pączki w muffinach


Delikatne i mięciutkie bez oleju, szybko się robi.

Składniki:


·         2 szk. mąki pszennej,
·         ½ kostki świeżych drożdży,
·         ½ szk. cukru,
·         ½ szk. mleka,
·         15  dag  masła,
·         ½ łyżeczki soli,
·         1 jajko,
·         2 żółtka,
·         Powidła do nadzienia
·         Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1.    Rozgrzewamy mleko, wlewamy do miseczki i dodajemy 1 łyżeczkę cukru , drożdże i 4 łyżki mąki, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.    Masło rozpuszczamy i studzimy.
3.    Mąkę, sól, roztopione masło, jajko, żółtko, cukier, rozczyn, wkładamy do miski.
4.    Zagniatamy gładkie ciasto i wyrabiamy łyżką aż stanie się elastyczne.
5.    Ciasto odstawiamy na godzinę przykryte ścierką żeby wyrosło.
6.    Następnie wyrabiamy i dzielimy na małe kuleczki, rozpłaszczamy  na środek łyżeczką nakładamy powidła i zwijamy w kuleczkę.
7.    Przekładamy do foremki.

8.    Foremki układamy w piekarniku i zapiekamy w 180˚C przez 15 minut.
9.    Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
10. Pączki gotowe.


11. Smacznego.


3 komentarze:

Drukuj

Zakręcona Pizza