Kulinarna Chwila: Pieczone oponki Kulinarna Chwila: Pieczone oponki

wtorek, stycznia 30, 2018

Pieczone oponki

Pieczone oponki


Pieczone oponki bez oleju to szybki i zdrowy sposób na coś słodkiego


Składniki:
·       40 dag  twarogu pół tłustego
·       1/4 szkl. cukru pudru
·       17 łyżek mąki
·       3 jajka
·       1 żółtko
·       1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·       pół kostki masła
składniki do posypki:
·       4 łyżki rozpuszczonego masła
·       ½  szkl.  cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto.




2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-10 mm.

3.  Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka.


4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.


5.  Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.
6. Oponki gotowe.



7. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz