czwartek, października 05, 2017

Udko faszerowane porami.



Udko faszerowane porami.
Przeważnie udka faszeruje się pieczarkami a ja polecam Wam farsz z porów. 
 
Składniki :
·         5 szt udek
·         1 por
·         2 szt marchwi
·         Przyprawa do kurczaka
·         Sól
·         pieprz
·         Masło tylko do prużenia
·         3 łyżki jogurtu



Sposób wykonania

1.       Z udek wyjmujemy kość (kości  można wykorzystać później na wywar rosołowy ) oraz usuwamy niepotrzebne mięso tzn. wyrównujemy ( strzępki mięsa odkładamy będą potrzebne) Udka nacieramy przyprawą do kurczaka i solą, odstawiamy na godzinkę.
2.       Pora część tylko białą, kroimy w krążki.
3.       Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.       Warzywa prużymy na odrobinie masła, doprawiamy pieprzem oraz solą.
5.       Udka nadziewamy farszem z warzyw, oczywiście jak farsz przestygnie.
6.       Udka z nadzieniem układamy w rękawie i zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach.
7.       Gdy zostanie farsz, mieszamy z o jogurtem naturalnego i podajemy z udkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz