czwartek, października 05, 2017

Ogórki w musztardzie



Ogórki w musztardzie

Czasami trzeba trochę urozmaicić dodatki do dań a  ogórki można zrobić na różne sposoby.


Składniki na zalewę:


10 szklanek wody

2 ½  szklanka octu 10 %

3 ¾  szklanki cukru

15 łyżeczek musztardy

5 łyżek soli


do słoika:

3 ziarna czarnego pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

   gorczyca - 1/2łyżeczki do każdego słoika

Sposób przygotowania przepisu:
Ogórki w musztardzie
1.      Składniki na zalewę zagotować, przestudzić.
2.      Ogórki umyć i pokroić na słupki.
3.      Ułożyć pionowo w słoikach.
4.       Do każdego słoika dodać przyprawy
5.       Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
6.       Zakręcić szczelnie.
7.        Pasteryzować przez około 10-12 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz