Kulinarna Chwila: Śledzie po kaszubsku Kulinarna Chwila: Śledzie po kaszubsku

piątek, października 27, 2017

Śledzie po kaszubsku



Śledzie po kaszubsku



Składniki:
·        ½ kg. Śledzi solonych ( matiasy)
·        koncentrat pomidorowy 200 g
·        1 duża cebula
·        4  szt. ogórki konserwowe
·        3 liście laurowe
·        3 ziarenka pieprzu czarnego
·        3 ziarna ziela angielskiego
·        ½ szk. oleju
·        ½ szk. wody
·        2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania : 
1.     Matiasy moczymy w  wodzie około 2 godzin, następnie kroimy w mniejsze kawałki. 
2.     Cebule obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na patelni z olejem. 
3.     Koncentrat pomidorowy dodajemy do cebuli dolewamy olej oraz wodę. 
4.     Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, pieprz, ziele, listek oraz cukier i po prużyć przez 15 minut. 
5.     Sosy wystudzić i zmieszać że śledziami.


3 komentarze: