Kulinarna Chwila: Placek po cygansku Kulinarna Chwila: Placek po cygansku

środa, września 27, 2017

Placek po cygansku


Placek po Cygańsku








        Ciasto ziemniaczane:

·         ½ kg ziemniaków

·         1 jajko

·         Sól

·         Odrobinę mąki pszennej



  1.      Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2.      Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę.
  3.      Wszystkie składniki mieszamy razem.
  4.     Wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placki ( ja wolę mniejsze ale można też   jeden duży placek który później składamy na połowę). 

Gulasz – Farsz:

·         ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej

·         1 mały słoik papryki konserwowej

·         1 puszka kukurydzy

·         ½ kg pieczarek

·         1 FIX – gulasz węgierski Knorr

·         Sól

·          olej

·         Chili


  1.        Mięso kroimy  w kostkę, solimy i przesmażamy na oleju.
  2.        Do garnka wlać trochę wody, zagotować .
  3.        Mięso przekładamy do garnka i gotujemy.
  4.        Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy, dokładamy do mięsa.
  5.        Paprykę kroimy w paseczki i wraz z kukurydzą również dodajemy do gulaszu.
  6.        Gdy mięso jest już dobre dodajemy FIX i odrobine chili w zależności od tego jaką ostrą  lubicie potrawę.
  7.        Wykładamy na jeden placek, drugim przykrywamy.

  8.         Na wierzch polewamy sosem z mięsa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz