poniedziałek, stycznia 14, 2019

Kaczka w sosie brzoskwiniowym


 Kaczka w sosie brzoskwiniowym


Mięciutki mięso z kaczki z pysznym dżemem brzoskwiniowym, 
sokiem pomarańczowym, przyozdobiona owocami.

Składniki:
·        2 piersi z kaczki
·        Puszka brzoskwiń
·        Dżem brzoskwiniowy
·        Łyżka mąki ziemniaczanej
·        Szczypta imbiru
·        Sól
·        Olej do prużenia
·        ½ cebuli
·        Szczypta czosnku
·        4 łyżki soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1.     Z mięsa wyjmujemy kości, doprawiamy sola.
2.      Przekładamy do brytfanki na rozgrzany olej i prużymy do chwili aż mięso będzie dobre.

3.     Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4.     Smarujemy połową  dżemu brzoskwiniowego.



5.     Zapiekamy 10 minut w 180˚C

6.     Do rondelka wlać 2 łyżki tłuszczu od pieczenia.

7.     Cebulę obrać, pokroić w kostkę dodać do tłuszczu.

8.     Doprawić czosnkiem, tymiankiem oraz imbirem.


9.     Mąkę rozrobić w soku pomarańczowym.




10.                       Hartując wlać do sosu.

11.                       Dodać resztę dżemu brzoskwiniowego.

12.                       Gotowym sosem polać kaczkę.
13.                       Udekorować brzoskwiniami.
14.                       Kaczka gotowa.






15.                       Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz