środa, stycznia 23, 2019

Brzoskwiniowa krówka


Brzoskwiniowa krówka


Ciasto bez pieczenia, wymaga mało pracy, tylko trzeba schować do lodówki na co najmniej 2 godziny, mi niestety się nie udało, ciasto stanowiło nieodpartą pokusę dla moich łasuchów.
 
Blaszka 24cm x 35 cm
Składniki:
·       3 szk. mleka
·       Puszka brzoskwiń
·       Opakowanie herbatników duże
·       2 żółtka
·       Niepełna szk. cukru
·       10 łyżek mąki pszennej
·       Kostka margaryny
·       1 śnieżka
·       500ml śmietany 30 %
·       3 łyżki cukru pudru
·       Płatki migdałowe
·       Masa kajmakowa

Sposób przygotowania:
1.   2 szk. mleka gotujemy.

2.   W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę z cukrem.




3.   Wlewamy do gotującego się mleka, mieszając aż zrobi się gęsty.

4.   Margarynę ucieramy mikserem.

5.   Dodajemy żółtka.
6.   Następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

7.   Na dnie blaszki układamy namoczone w mleku herbatniki.



8.   Wykładamy masę budyniową.

9.   Układamy brzoskwinie.

10.                    Drugą warstwę herbatników.

11.                    Smarujemy masą kajmakową.

12.                    Trzecią warstwę herbatników.

13.                    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.



14.                    Dodajemy ścieżkę.

15.                    Masę śmietanową wykładamy na herbatniki.

16.                    Posypujemy migdałami.

17.                    Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
18.                    Ciasto gotowe.





19.                    Smacznego.

3 komentarze: