Kulinarna Chwila: Mus jabłkowy w cieście Kulinarna Chwila: Mus jabłkowy w cieście

sobota, listopada 10, 2018

Mus jabłkowy w cieście


Mus jabłkowy w cieście


Sezonowe ciasto przekładane jabłkami.


Składniki na biszkopt:
·       6 jajek
·       5 łyżek mąki pszennej
·       5 łyżek mąki ziemniaczanej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       Niepełna szklanka cukru
Składniki na masę:
·       2 opak. śnieżki
·       2 galaretki żółte
Dodatkowo:
·       1 żółta galaretka
·       Mus jabłkowy lub ½ kg startych jabłek podgotowanych z cukrem
·       2 batony Prince polo
Sposób przygotowania:
1.    Białka ubijamy mikserem.

2.    Dodajemy cukier.

3.    Następnie żółtka.

4.    W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia .

5.    Delikatnie wsypujemy do masy jajecznej i łyżką mieszamy.

6.    Wykładamy na blaszkę.

7.    Pieczemy 30 minut w 180˚C.
8.    Galaretkę jedną rozpuszczamy w ½ szk. gorącej wody i łączymy z jabłkami.




9.    Gdy trochę już tężeje wykładamy na biszkopt.

10.        2 galaretki żółte rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1 ½ szk. wody, studzimy.

11.        Śnieżkę ubijamy z 2 szk. mleka.

12.        Dodajemy galaretki tężejące.

13.        Wykładamy masę na mus jabłkowy.



14.        Batony kruszymy, posypujemy wierzch ciasta.



15.        Ciasto gotowe.







16.        Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz