Kulinarna Chwila: Ziemniaki pieczone faszerowane Kulinarna Chwila: Ziemniaki pieczone faszerowane

wtorek, stycznia 23, 2018

Ziemniaki pieczone faszerowane

Ziemniaki pieczone faszerowane


Kiedy znudziły się Wam tradycyjne ziemniaki
 proponuję faszerowane to świetne danie na co dzień, jak i na bardziej wystawne przyjęcie.


Składniki:
·         6 większych ziemniaków
·         20 dag pieczarek
·         15 dag sera żółtego
·         Sól
·         pieprz
·         Cebula
·         Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.       Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach

2.       Po ugotowaniu obieramy, kroimy na pół i łyżką wydrążamy część miąższu aby powstały miseczki.
3.       Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.

4.       Do cebuli dodajmy pokrojone pieczarki, przyprawiamy pieprzem oraz solą.
5.       Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

6.       Pieczarki mieszamy z serem.

7.       Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.

8.       Miseczki napełniamy farszem.


9.       Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
10.   Ziemniaki gotowe.



11.   Smacznego.

1 komentarz: