poniedziałek, stycznia 08, 2018

Pleśniak



  Pleśniak
Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, powidłami i słodkiej bezy.
 
Składniki:
·         6 żółtka
·         4  łyżki cukru + ½ szk. Do ubicia z białkami
·          1 1/2  margaryna
·         5 szklanek  mąki pszennej
·         2  łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         Słoik powideł



Sposób przygotowania:
1         Żółtka, mąkę , margarynę, proszek do pieczenia, cukier, wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.
2         Ciasto dzielimy na dwie części.





3         Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia.

4         Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy oraz ponownie dzielimy na dwie części.
5         Na ciasto które znajduje się w formie wykładamy powidła.

6         Z jednej części ciasta robimy kruszonkę którą kruszymy na powidła.

7         Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ½ szk. Cukru.
8         Pianę wykładamy na kruszonkę.

9         Z pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta, lub kruszymy ręką jak wygodniej.

10     Ciasto pieczemy w piekarniku 45 minut w 180˚C.
11     Pleśniak gotowy.


12     Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz