wtorek, 14 listopada 2017

Ciasto szarlotka z budyniem



Ciasto szarlotka z budyniem
Kulinarna Chwaila

 

Czasami brak nam czasu ale apetyt na coś słodkiego mamy, oto szybki sposób.

Składniki na ciasto:
·                           60 dag. Mąki pszennej
·                           Kostka margaryny
·                           2 jajka
·                           1 ½ szk. Cukru
·                           2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
·                           2 budynie waniliowe
·                           4 szk. Mleka
·                           4 łyżki cukru
Dodatkowo :
·                           ½ kg jabłek
·                           ½ opak. kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania:
1.                         Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części.

2.                         2/3 części ciasta rozłożyć na blaszce.
3.                         ¼ ciasta schować do zamrażalnika.

4.                         Jabłka obieramy, kroimy na plastry po czym wykładamy na ciasto i posypujemy proszkiem kisiel.


5.                         Następnie gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i wykładamy na jabłka.


6.                         Zamrożone ciasto ścieramy na budyń na tarce o dużych oczkach.


7.                         Piec 50 minut w 180 ˚ C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Kopytka z koperkiem