Kulinarna Chwila: Kulki z Indyka utopione w zapiekance. Kulinarna Chwila: Kulki z Indyka utopione w zapiekance.

piątek, października 27, 2017

Kulki z Indyka utopione w zapiekance.



Kulki z Indyka utopione w zapiekance.


czasami znudzą nas tradycyjne potrawy, wtedy warto poświęcić trochę czasu i użyć fantazji.

Składniki:
·        ½ kg Mięsa mielonego z indyka
·        ½ kg fasolki szparagowej
·        ½ kg ziemniaków
·        Papryka konserwowa ( mały słoik)
·         5 szt. Ogórków konserwowych
·        20 dag sera żółtego
·        Przyprawa do indyka
·        Sól
·        Olej
·        2 jajka
·        Cebula
·        ½ szk. śmietany 18 %


Sposób wykonania:
1.     Mielone mięso posolić, wyrobić z jajkiem, cebulką drobno pokrojoną i przyprawą do indyka.
2.     Robimy  małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.

3.     Ziemniaki obieramy kroimy w plastry gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
4.     Fasolkę szparagową obieramy końcówki kroimy na mniejsze kawałki i również gotujemy w osolonej wodzie.

5.     Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
6.     W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, kotleciki, fasolkę, paprykę, ogórki.
 ziemniaki posypane przyprawą
 kuleczki z Indyka


 fasolka 

papryka





7.     Jajko mieszamy że śmietaną i polewamy zapiekankę.

8.     Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.

9.     Zapiekamy 20 minut w 180 °C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz