piątek, października 27, 2017

Filet z kurczaka pod ziemniaczaną pierzynką




Filet z kurczaka pod ziemniaczaną pierzynką


trochę pracy włóż a rezultat odniesiesz cud.

Składniki:
·         2 filety z kurczaka
·         1 mała cebula
·         Olej do smażenia
·         Przyprawa do kurczaka
·         Sól
·         30 dag pieczarek

Składniki na masę ziemniaczaną:
·         ½ kg ziemniaków
·         25 dag sera żółtego
·         1 jajko
·         ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
·         Pieprz czarny
·         sól

Sposób wykonania:

1.       Mięso dzielimy na mniejsze płaty i delikatnie rozbijamy oraz przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, po czym smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.       Piersi usmażone układamy na blaszce wyłożonej papierem.

3.       Pieczarki obieramy i smażymy razem z pokrojoną cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym wykładamy na filety.

Robimy masę ziemniaczaną:
1.       Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2.       Gdy ziemniaki są już dobre studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.       Wbijamy jajko, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach oraz przyprawy.

4.       Wszystko razem mieszamy i wykładamy na pieczarki.

5.       Zapiekamy 20 minut w 180 ° C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz